Bibliotek hemifrån

Välkommen till vårt digitala bibliotek, här har vi samlat lite blandade länkar, appar och annat som kan vara trevligt för dig som är hemma och vill ta del av litteratur, kultur och annat digitalt.

Vi har bokinkast på följande bibliotek.

Film
Fria e-böcker
För barn och unga
Museer och kulturinstitutioner - virtuella upplevelser
Opera, Teater och musik
Poddar

Sant och Falskt – Källkritik
Språkcafe
Tillfälligt tillgängliga resurser

Biblio
Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-textböcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett aktivt lånekort, sen är det bara att ladda ned appen och börja läsa/lyssna. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Pressreader
Pressreader är vår tidningstjänst som du kan komma åt även hemifrån. Du har över 7000 tidskrifter och tidningar att välja mellan. De finns på flera språk så där är säkert något som passar. Du hittar mer information här på vår hemsida. Notera för att komma åt länken som gör att du kan läsa hemifrån så måste du logga in på vår hemsida.

Överst på sidan

Fria e-böcker
Blädd­ra – till­gäng­li­ga e-böcker på natio­nel­la mino­ri­tets­språk
KB utvecklar just nu Bläddra, en digital bibliotekstjänst som lyfter fram litteratur på nationella minoritetsspråk. Tack vare projektet kan böcker på samiska och romani chib – som tidigare inte funnits i elektronisk form – bli fritt tillgängliga. Det långsiktiga målet är att tjänsten även ska omfatta material på finska, meänkieli och jiddisch.

Världens bibliotek
Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.

Litteraturbanken
Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet och vissa arbeten inom humaniora. Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. På Litterturbanken kommer du också åt Dramawebben. Du hittar hemsidan här.

Projekt Runeberg
Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.

Standard Ebooks
Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här.

Överst på sidan

Film

Strömmande film
Cineasterna och Viddla är strömmande filmtjänster som du kan använda om du har ett lånekort från Växjö bibliotek.

Du får låna max 4 filmer per månad och tjänst. Biblioteket har en maxkostnad för hur många filmer som kan lånas ut totalt varje kalendermånad. När taket är nått kan ingen låna mer den månaden. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Gratis film på webben: https://archive.org/

Överst på sidan

Poddar

Kronobergspodden
Kronobergspodden är ett poddprojekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. I denna programserie vill vi lyfta fram lokala kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie. Podden hittar du här.

Poddtoppen
Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följdaktligen är det bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på. Du hittar sidan här.

Sveriges Radio
Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios hemsida. Du hittar en översikt här.

Överst på sidan

Museer och kulturinstitutioner - virtuella upplevelser

DigitaltMuseum låter dig söka och bläddra bland olika typer av objekt från flera hundra museer. Exempel på objekttyper är fotografier, föremål, byggnader och konst. Ett av de museum du kan hitta är Kulturparken Småland/Smålands museum. Du hittar länken här.

Aftonbladet har satt samman en lista med museer som har utställningar som du du kan ta del av utan att besöka museet. Här är länken.

Kungliga biblioteket har i sina digitala kollektioner fört samman utvalda objekt från sina samlingar utifrån olika teman. Här är länken.

Överst på sidan

Opera, Teater och musik

Kungliga Operan live - här är det möjligt att se ett antal föreställningar gratis. Här är länken.

Musik i Syd - här hittar du musikupplevelser, reportage och intervjuer. Här är länken.

Berwaldhallen - har direktsända konserter eller så spelas de in av Sveriges Radio P2 och sänds med bild. Du hittar de på Berwaldhallen Play

Överst på sidan

Sant och Falskt - Källkritik: I dessa tider kanske extra viktigt att lära sig mer om detta ämne

Statens medieråd

Här kan du lära dig med om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet. Du hittar dem på sin hemsida här.

Internetkunskap
Internetstiftelsen har satt samman denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik och information om annat som rör internet på något sätt. Klart värt att titta in på deras hemsida som du hittar här.

Bibblan svarar
Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska så försöker bibliotekarier ifrån hela landet ge dig ett bra svar. Du ska vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är du som ställt frågan ser ingen. Du hittar Bibblan svarar här.

Bibblan guidar
Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Du hittar Bibblan Guidar här.

Nationalencyklopedin
NE - digitalt uppslagsverk med över 200 000 uppslagsord värdeneutralt, uppdaterarat och alltid faktagranskat.
Uppslagsverket Junior för yngsta och vetgiriga besökarna. Digitala ordböcker, E-språk - språkinlärning; på svenska, engelska, tyska, franska och spanska.
Världens länder och Världens religioner för dig som vill öka sina kunskaper. Korsordshjälpen. Sök hemifrån i NE.

Flexikon:

Flexikon är en utgångspunkt för folkbildare som vill lära sig mer om flexibla metoder och digitalt lärande. Vi är en del av Folkbildningsnätet, en gemensam resurs för landets folkhögskolor och studieförbund.

http://flexikon.folkbildning.net/

Överst på sidan

För barn och unga

Språkcafe
Språkcafe - Kompisonline

Lilla Aktuellt
Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset, hur det började fram till idag. Du kan se inläggen här.
Lilla Aktuellt har även låtit barn ställa frågor till SVT:s expert Emma Frans. Du kan se reportaget här.

Storytime from space
På Storytime from space kan du lyssna på astronauter läsa böcker ifrån rymden, från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet. Du hittar sidan här.

International children’s digital library
International children’s digital library har böcker för barn på olika språk och du kan läsa för ditt barn. Du hittar sidan här.

Överst på sidan

Språk

  

   

  • Besöksadress
  • Västra Esplanaden 7
  • 352 31 Växjö
  • Postadress
  • Box 1202
  • 351 12 Växjö
  • Organisationsnummer
  • 212000-0662
  • Bankgiro
  • 5006-0961